Ринопластика

Ринопластиката е известна още като оперативна интервенция на носа, тя е хирургична процедура за оформяне и подобряване на неговите функциии. Носът е най-видният орган на лицето, като той създава неговите основни отличителни характеристики.

Какво е ринопластика?

Ринопластиката е една от най-прилаганите хирургични процедури в света.

Тъй като носът се намира по средата на лицето, той има значителен принос за красотата и неговите пропорционални пропорции. Вътрешните и външните деформации, освен естетически проблем, могат също така да бъдат причина и за здравословни усложнения. Процедурата Ринопластика има за цел да отстрани и да корегира всички тези несъвършенства, като осигури максималния комфорт на нашите пациенти.

Подходът на изпълнение на естетичните операции в Estetik International Health Group, имат за цел да внушат разбирането на нашите пациенти, че красотата на лицето е едно цяло, без това да жертва техния комфорт в процеса на възстановяване.

В естетичната хирургия, интервенцията, която има за цел да коригира носа се нарича Ринопластика. По време на тези операции размерът на носа може да бъде увеличен или намален, ъгълът на носа с горната устна може да бъде модифициран, позицията на върха на носа може да се промени, както и да се коригират всички несъвършенства в резултат на травми или вродени естетични несъвършенства.

По време на изпълнението на процедурата „Ринопластика“, хирургът реже носа или неговата горна част, използвайки различни техники, за да получи достъп до носещия хрущял и коста. Много от разрезите остават невидими след операцията, тъй като те се правят най-вече във вътрешната част на носа. В зависимост от желания резултат на пациента, някои кости и хрущяли могат да бъдат отстранени или добавени (от друга част на тялото, използвайки синтетичен филър). Хирургът оформя коста и хрущяла, като те се коригират според спецификата и структурата на самия нос. След нанесените промени се правят и окончателните корекции. В зависимост от индивидуалния случай на всеки пациент, може да бъде поставена шина извън носа, която да подпомогне възстановителният период и укрепването на новообразуваната носова структура. Терминът „Ринопластика“ означава „промяна на формата на носа“. Техниката включва предимно достъп до носната кост и опората на хрущяла. Това се постига чрез разрез направен вътре в носа, който остава външно незабележим. В някои случаи се прави разрез в областта на кожата, която отделя ноздрите. След това прилежащата кост и хрущял се намаляват, увеличават или пренареждат, за да образуват новообразувана структура. Например, ако носът е твърде голям, хирургът може да намали размера, като оформя хрущяла в тази област. Ако носният мост е висок и лобулиран (сраснат), той може да бъде намален (рекунстроиран), за да се получи по-добър профил. В случаите, когато някоя част от носа изглежда несъразмерно малка, хирургът поставя присадки на хрущяли или меки тъкани, за по-добър външен вид на лицето. Горната устна на носа или ъглите, свързани с челото, също могат да бъдат заменени чрез допълнително оформяне на носещата опорна структура.

Направените текстури се прерисуват върху новата рамка на носа и разкъсванията се покриват. За намаляване на оттока и укрепване на новата изградена костна структура, може да бъде поставена малка пластмасова шина, докато носът се възстановява. По време на възстановителния период в носа се поставя мек абсорбиращ материал под формата на тампон, който има за цел да защитити разделителната преграда (септума) от преминаващия въздух. Като алтернатива могат да бъдат поставени меки носни тампони, които да позволят следоперативното назално дишане. Не можем обаче да твърдим, че всички пациенти имат едно и също последващо лечение, тъй като всеки случай е строго индивидуален. Дори минималните извършени корекции на носа, могат да променят цялостния общ вид на лицето.

Повечето от нашите пациенти, споделят своите впечатления за след оперативния период, че се наблюдава слаба болка и всеки дискомфорт лесно се контролира с леки болкоуспокояващи.

Кой може да се подложи на процедура Ринопластика?

  • Хора с дихателни проблеми и затруднено дишане, хъркане, сънна апнея и др;
  • Естетични проблеми;
  • Лица, които са имали юношески период със здравословен проблем или проблемна аномалия;
  • Тези, които страдат от загуба на самочувствие поради естетически проблеми;
  • Тези, които не са доволни от предишната им ринопластика

Как се прави Ринопластика?

В Estetik International Health Group, ние показваме на нашите пациенти визуализиран модел на крайния резултат, който те ще получат след на операцията, използвайки технология за цифрова симулация в различни версии преди операцията на носа. По този начин нашите пациенти могат да бъдат спокойни и подготвени за операцията, елиминирайки елемента на изненада. След изясняването и проучването на редица конкретни случаи на пациенти с проблеми с носа, ние създадохме специална техника за операция, която да използваме в нашите клиники.

Simple Rhinoplasty – Опростена Ринопластика : Това е минимално инвазивна техника за операция на носа. Опростената ринопластика се извършва под местна упойка и се прилага в рамките на Estetik International Health Group. Операцията има за цел оформянето и повдигането на върха на носа, предотвратявайки естествения ефект на гравитацията. Тази техника се прилага единствено с помощта на конци и без използването на тампони, гипс, както други подобни апарати, което гарантира най-бързото и комфортно възстановяване на нашите пациенти след операцията.

Ринопластика: Това е класическата операция на носа, която се прилага върху неговата костна структурата, в случаите на наличие на вродени деформации или възникнали други изменения в резултат на външно въздействие. Предметът, който най-много интересува носната хирургия е възрастта и пола на пациента. Новият дизайн на носа трябва да бъде подходящ и изцяло съобразен с общия контур на лицето на пациента. Спрямо предварително проведения преглед се изготвя индивидуален план на работа, проектиран специално за конкретния пациент и неговия случай .

 

Вторична Ринопластика: Ревизионното лечение на носа може да се нарече и вторична ринопластика, това е операция, която прилагаме при пациенти, които преди това са се подложили на операция на носа. Пациенти, които страдат от увисване на носа, които не са получили желания от тях резултат при първата им операция. Пациенти, които изпитват затруднения в дишането или обонянието след периода на възстановяване, също могат да се подложат на вторична ринопластика.

Необходима информация за процедура „Ринопластика“

Както винаги сме твърдели, носът е органът, който има основен принос за красотата на лицето и неговата цялостна симетрия. Запазването на външния вид на лицето и неговите специфики е от особено значение за нас, като най-вече искаме да подчертаем, че кожата, устните, очите и косата са областите, които винаги трябва да останат свежи. Поради тази причина нашата перспектива за ринопластика се различава от тази на повечето клиники за естетична хирургия. Ние от клиника Estetik International смятаме, че дизайнът на носа на всеки пациент трябва да бъде изцяло съобразен и направен спрямо неговите индивидуални специфики. Контурът на лицето и структурата на кожата на всеки един пациент се различават едини от други. Ако всеки човек би имал един и същи тип нос, това би изглеждало като просто хубав нос, който може да е абсолютно несъвместим с вашето лице. Носът трябва да е подходящ спрямо разположението на очите, структурата на устните, брадичката и скулите, а дизайнът трябва да бъде планиран в съответствие с тях.

Въпреки, че ринопластиката може да направи цялостни подобрения във външния облик на лицето, изменената носната структура трябва да бъде извършена по надежден начин, за да не доведе това до нови проблеми за пациента. Съответно, в допълнение към анатомичните характеристики, като дебелина на кожата и размер на скелета на пациента, трябва да се вземат и предвид функционалните ограничения и дългосрочната трайност, за да може и планирането на последващата операция да бъде извършено максимално прецизно. Желанията на всеки пациент за неговата крайна визия са важни за нас, но исканията за свръхтънка структура на носа от опита ни показва, че това може да доведе до усложнения. Поради тази причина анатомичната структура и линията на контура на лицето на пациента, трябва да бъдат изследвани в съответствие с нуждите и изискванията на пациента за ринопластика. Добре изваяна носна структура с елегантни линии и адаптиран към него контур е напълно постижим резултат за почти всеки здрав пациент. Поради тази причина при ринопластиката трябва да се има предвид цялото лице. Целта на ринопластиката е да разреши проблемите и да достигне до оформена структура, която е подходяща за контура на лицето и която не прави естетичното приложение очевидно.

Компютърна визуализация

Вместо сложна ринопластика, ние винаги поставяме функционалността на носа на първо място и искаме ринопластиката да бъде хармонизирана с цялото лице. В клиниките на Estetik International можете да видите новата структура на вашия нос чрез 3D симулация. Всеки пациент може да изследва и коментира представената визуализация с нашите специалисти, като към нея могат да бъдат нанесени допълнителни корекции.

Видове анестезия и прием на медикаменти за процедура Ринопластика

За изпълнението на процедура „ринопластика“ най-често се прилагат два вида анестезия – обща или локална анестезия. Процедурата изисква 1 нощувка престой в клиниката. Този процес може да бъде по-дълъг или по-кратък, в зависимост от приложената техника в изпълнението на процедура ринопластика.

Следоперативен период

В зависимост от извършените интервенции в носа, поставените шини и превръзки, ще бъдат премахнати в рамките на около една седмица. Понастоящем повечето операции се извършват без използването на такива апарати, но всеки случай предполага индивидуален подход. По време на възстановителния период след ринопластика, пациентът може да почувства лицето си подуто, да наблюдава зачервяване и синини в продължение на няколко дни около зоните на очите и носа.

Студените компреси, препоръчани от вашия лекар, могат да се прилагат и те ще ви помогнат срещу подуването. Вашият лекар също така може да препоръча и прием на медикаменти за облекчаване на болката, но трябва да следвате неговите преписания и да се ръководите стриктно по тях. През първите няколко дни след операцията, докато спите, може да се наложи да държите главата си изправена нагоре и относително стабилна. Възстановителният период може да отнеме до няколко седмици, докато се върнете към вашето нормално ежедневие.

Съвсем естествено е ако усещате подуване, натъртване или болка след интервенцията. Последващият дискомфорт от операцията като оток и натъртвания по носа ще бъдат премахнати бързо и постепено. В рамките на една седмица, можете да започнете да се завръщате обратно към вашия естествен ритъм на живот. В случаите на проста ринопластика възстановителният период е значително по-кратък. Процедурата е минимално инвазивна, като тя не отделя пациента от неговия социален живот за дълго. В този период трябва да следите за това да предпазвате носа си от вредните въздействия на слънчевите лъчи и други външни фактори. Носенето на широки яки, шапки и дрехи ще ви улесни в процеса. По време на този период ви съветваме да използвате контактни лещи, вместо очила, тъй като това може да бъде причина за деформация или нараняване на новоизградената костна структура. Бъдете особено внимателни, докато влизате в морето или басейна. След интервенция ринопластика“, заемането на новата форма на вашия нос, може да се уталожи окончателно в рамките на 6 месеца. Ето защо препоръчваме да проявите търпение по време на възстановителния период, докато видите крайния резултат. Съветваме ви да информирате вашия лекар за подобренията през целия процес.

Тампони и превръзки

Едни от основните притеснения на нашите пациенти по време на възстановителния период след ринопластика са поставянето на тампони и гипс. Днес искаме да ви напомним, че дишането е много по-удобно с перфорираните тампони. Също така тампоните, поставени в носа ви, се отстраняват безболезнено след 1 или 2 дни, а мазилката от гипсовата отливка на носа се отстранява приблизително след една седмица.

Защо да изберете процедурата „ринопластика“ ?

Ринопластиката може да промени размера, формата и ъгъла на вашия нос. Интервенцията има за цел да подобри неговите външни и вътрешни характеристики, като го направи пропорционален на останалата част от вашето лице. Процедурата може да коригира структурни проблеми, които водят до хронична обструкция и затруднено дишане. Резултатите от ринопластика варират в зависимост от вида на корекцията, която искате. Важно е вие ​​и вашият пластичен хирург да сте съгласни за целта на операцията. Ако вашите очаквания са реалистични и вашият пластичен хирург ги споделя, ще получите желаните резултати.

Защо трябва да си направите ринопластика? Отговорът на този въпрос е процес, който зависи изцяло от вас. Ако имате здравословен проблем с дишането или ако носът ви не ви удовлетворява естетически и това предизвиква безпокойство във вас, трябва да вземете решение, което да обсъдите с естетичен хирург.

Защо трябва да се подложа на Ринопластика?

Ако не сте доволни от вида на носа си и мислите, че бихте били много по-щастливи след операция ринопластика, ако сте претърпели инцидент и формата на носа ви се е влошила, тогава можете да бъдете подходящ кандидат за операция за ринопластика. Всеизвестен факт е, че хората, които се чувстват красиви, имат по-високо самочувствие. Следователно, ако външният вид или функционалноста на носа ви ви притеснява, можете да се възползвате от този вид операция.

bg_BG