Зъбни импланти

Зъбопротезната имплантация е процес на поставяне на титаниеви изкуствени зъбни корени под формата на винтове върху челюстната кост, налагаща се в резултат от липсващи зъби по различни причини. Приложението на импланти е най-добрият и най-модерен метод за лечение, известен при възстановяването на изгубени зъби.

Какво представляват зъбните импланти?

Днес, благодарение на новите и технологични материали, прилагането на импланти може да стане много по-лесно, по-безболезнено и по-бързо.

Имплантите се поставят в челюстната кост, така че да са подходящи за костна и венечна тъкан и при затварянето на челюстта. Имплантните протези се изготвят естетически и функционални, но също така са и близки до истинските зъби. По този начин имплантът и порцелановият зъб, заместващи липсващия зъб, могат лесно да бъдат използвани без забележима разлика от останалите зъби на пациента.

Днес, благодарение на новите технологии, прилагането на импланти може да стане много по-лесно, по-безболезнено и по-бързо.

С новите материали, нанесени върху титаниевия материал, имплантите вече се прилепват по-бързо към челюстната кост и зъбните протези могат да бъдат приложени веднага върху импланта.

През последните години, 99% от успеха се постига благодарение на SLA Active повърхността.

Последната иновация в зъбните импланти са техниките flapless и безшевни. При  тази не клатушкаща се техника се прилага имплант, без да се режат венците и без да се шие след това. Благодарение на тази последна иновация, времето за поставяне на имплантите трае приблизително 5-10 минути.

При всеки ли е приложима процедурата?

Процедурата е подходяща за всеки пациент, при когото е приключил развитието на растежа на зъбите и челюстта, както и при пациентите, при които интервенцията не носи риск от инфекция или кървене поради хронични заболявания. Имплантите могат да се прилагат при загубата на един  или повече зъби.

Етапи на лечение с импланти

1- Планиране: Костната структура, количеството, качеството на костта и анатомичната структура на пациента, към която ще се прилага имплант, се изследват чрез рентгенологично и интраорално изследване. Планират се протоколи за лечение и пациентът се информира за това.

2- Хирургична имплантация:

В зависимост от хирургичната процедура и продължителността й при имплантацията на пациента, се решава каква да бъде анестезията – обща или местна анестезия. Също се взема предвид и избора на пациента. След като са изпълнени всички хирургични стерилни условия за поставяне на импланта, се подготвят имплантни кухини и имплантите се поставят в определената област на челюстната кост. Имплантите се зашиват и покриват, а процесът на възстановяване варира индивидуално –  между 1,5 месеца и 4 месеца.

3- Процес на възстановяване:

Шевовете се стопяват или премахват в рамките на 1 седмица. По време на този процес се препоръчва да се полагат специални грижи за устната кухина и вода за уста, за да се предотврати бактериална инфекция по шевовете.

4- Изграждане на протеза:

Затварящите винтове, поставени върху имплантите, се отварят в края на периода на възстановяване и се взема същата мярка по време на същата сесия. Порцелановите зъби могат да бъдат направени в рамките на 30 минути – 1 ден с технологията CEREC в зависимост от зъбите. В случаите, когато трябва да се направят порцеланови зъби по класическия метод, зъбите се изработват и лечението приключва в рамките на 3-4 дни.

Болезнена ли е операцията по имплантиране?

Прилагането на имплант е безболезнена процедура, която обикновено се извършва под местна упойка и отнема между 5 до 30 минути. Въпреки че тежестта на болката, усещана от упойката, е различна, такава болка е поносима. С болкоуспокояващите, които ще Ви бъдат предписани от зъболекаря, ще имате безболезнен и бърз процес на възстановяване. Лицата, които са имали импланти, обикновено казват, че не се нуждаят от болкоуспокояващи след първите два дни.

След имплантация

След операцията по имплантиране, спазването на препоръките на вашия зъболекар ще ви позволи да се възстановите много бързо.

След операцията трябва да внимавате с грижата си за зъбите и да обърнете внимание на местоположението на раната. Ледените компреси, които ще прилагате върху бузите си с интервали от 10 минути, ще намалят или дори ще предотвратят подуване. Не забравяйте, че употребата на цигари ще забави заздравяването.

При инфекции, които могат да се появят след операцията по имплантиране, трябва да предприемете антибиотичното лечение, предписано от вашия зъболекар. Можете да използвате болкоуспокояващи, препоръчани от вашия зъболекар.

Бъдете внимателни при изплакването на устата си през първите 2 дни.

bg_BG