Други приложения със стволови клетки

Могат ли да се извлекат стволови клетки от зъбите и ако да, от кои? При децата стволови клетки могат да бъдат извлечени от всички млечни зъби. При възрастни е възможно да се извлекат стволови клетки от мъдреците и от зъби, които се отстраняват поради ортодонтско лечение.

Зъбни стволови клетки

Дентинът и пулпата на зъбите могат да бъдат подновени. Това е продукт на естествените механизми на зъбите. Следователно стволовите клетки, получени от зъбна пулпа, имат много висок капацитет за регенерация. Зъбните стволови клетки са един от източниците на мезенхимни стволови клетки и са най-високият тъканен източник с потенциал за невронна диференциация. В допълнение, той може да се диференцира в много различни клетъчни линии като мазнини, кости и хрущяли чрез своите мултипотентни свойства. Така че, освен за обновяване на пулпата и зъбите, те могат да бъдат възможности за лечение на лицеви кости и възстановяване на скелета, след инфаркт, мускулна дистрофия, болести на Алцхаймер и Паркинсон. Зъбните стволови клетки ще играят ключова роля за регенерацията на тъкани като нервната система, костите, хрущялите и мускулите и препрограмирането на имунната система в близко бъдеще.

Стволови клетки от костен мозък

Стволовите клетки от костен мозък са първите стволови клетки, използвани в медицината. Всмукването на костен мозък е кратка процедура, напълно безболезнена за пациента след локална анестезия. В костния мозък има два вида стволови клетки: хематопоетични и стромални (мезенхимни) стволови клетки. Всички тези стволови клетки са многополярни, така че имат повече свойства на разделяне.

Мезенхимните стволови клетки от костен мозък могат да се диференцират в хрущялни клетки (хондроцити), клетки от костна тъкан (остеоцити) и клетки от мастна тъкан (адипоцити). Всеки от тези клетъчни типове има специфична функция и принадлежи към съответната тъкан. Хематопоетичните стволови клетки на костния мозък (HSC) имат редица специфични свойства, които могат да започнат спонтанно да се обновяват или да започнат да се диференцират в узрели кръвни клетки. Нашият организъм се нуждае от стотици милиони нови кръвни клетки на ден и техният източник са хематопоетични стволови клетки. Истинските клинични проучвания показват, че стволовите клетки на костния мозък имат голям капацитет. Те могат да бъдат диференцирани не само по кръвни клетки, но и по мускулни клетки (скелетни и сърдечно-съдови клетки), мозъчни клетки, черен дроб, кожа, бели дробове, бъбреци, черва и панкреатични клетки.

Така че можем да кажем, че стволовите клетки, получени от костен мозък, са изключително важни и имат значителен капацитет за съдовата система на нашите тела.

В този контекст можем лесно да използваме стволовите клетки на костния мозък във всяка област, където боравим със съдова система, и можем да очакваме огромни резултати на пациентите в нашите процедури за естетична и пластична хирургия.

Например:

  • Когато използваме трансфер на мазнини, способността за васкуларизация на мазнините се увеличава и мазнините остават по-дълго.
  • По-млад външен вид в областта на лицето
  • Възможно е да използваме стволови клетки от костен мозък отново във всяка зона, където искаме да попълним.
  • Също така е възможно да се постигнат много ефективни резултати в степента на косопад и дори при пълна загуба и възстановяване на косата, като се използват отново тези стволови клетки с органично засаждане на коса или FUE метод.

Изпълнение

Преди интервенцията мястото, където трябва да се постави иглата, се почиства с антисептична течност. Течността на костния мозък (аспирация) обикновено се взема от върха на задната част на тазовата кост . Експертът поставя игла в спринцовката и взима течността на костния мозък. Аспирацията отнема само няколко минути. Аспирацията на костен мозък обикновено не представлява значителен риск.

Костният мозък незабавно се изпраща в нашата лаборатория и процедурата започва. Стволовите клетки на костния мозък идват от лабораторията на същия ден или 72 часа по-късно. Която и естетична хирургична процедура да се комбинира, подготовката и изпълнението ще се извършат едновременно.

Стволови клетки, извлечени от мазнини

Процесът на извличане на автоложни клетки от мастна тъкан започва с проста процедура по липосукция. Под обща анестезия, докато пациентът спи, мастната тъкан се събира най-често от коремната област.

След събиране на мастната тъкан, се извличат мезенхималните стромални фракционни клетки, включително и стволовите клетки. Тези клетки (150 милиона) са обогатени с активни клетъчни фактори (интерлевкини, цитокини, растежни фактори и др.), които се извличат от венозната кръв на пациента. Целият процес се извършва в стерилно състояние при постоянно медицинско наблюдение с постоянно наблюдение на жизнените функции. Събирането на стволови клетки и последващият трансфер на мазнини е изключително надеждна интервенция. Извършва се от здравен екип с помощта на високоефективни смукателни помпи и липосукционна канюла, поставена в коремната област на тялото на пациента.

Стволови клетки на космения фоликул

Косопадът или алопецията са източник на безпокойство за всички, особено за мъжете. Лекарства като Propecia и Rogaine са на разположение за предотвратяване на косопад лечение на косопад. Днешните методи на лечение обаче са болезнени, дълготрайни и обезпокоителни. Терапията със стволови клетки, новият метод на лечение, елиминира всички тези проблеми. Стволовите клетки са неспецифични клетки, които защитават и възстановяват тъканите. Стволовите клетки са уникални, защото имат потенциал да се диференцират в различни типове клетки. При регенерацията на тъканите и косата стволовите клетки индуцират обмена, поведението или диференциацията на клетки, сходни на паракринния сигнал. Проучванията показват, че стволовите клетки, които се инжектират в космените фоликули, правят космените клетки по-активни чрез паракринния ефект. Освен това този процес задейства космения фоликул да образува новия космен фоликул.

Терапията със стволови клетки е процес на изолиране на мезенхимни стволови клетки от здрави космени фоликули, възпроизвеждани в GMP среда и повторно инжектирани в космения фоликул. Космените фоликули се вземат от лекаря при кратка операция. Мезенхимните стволови клетки се произвеждат и подготвят за приложение в рамките на максимум 1 месец. Всяка такава интервенция се планира от лекаря според нивото на косопад на човека. Обикновено се правят 3 дози за 15 дни. Предотвратяването на косопад или повторното образуване на нова коса обаче не може да бъде гарантирано. Резултатите варират индивидуално според пациента. Терапията със стволови клетки е автоложна и безопасна. Публикувани са протоколи за лечение на много медицински опити.

Има нови и не много публикувани статии при терапията със стволови клетки и хирургията за възстановяване на косата. Тази процедура обикновено се прилага на пациенти, които не са подходящи за продължителни операции, поради факта, че са твърде млади или са в ранните стадии на косопад. Жените, страдащи от косопад, са подходящи кандидати, когато трансплантацията на коса не е желана или няма достатъчно донорска коса за целта.

Процес

При екстракция на зъб, пробата се извършва в комплект. Комплектът съдържа сухи кръвоносни съдове на пациента, защитен разтвор, както и формуляр за информация. Зъбът се поставя в стерилни условия. 50cc и 20cc кръв се взимат съответно от възрастни и деца. След това те се изпращат в лабораторията с целия комплект.

bg_BG