Липосукция

Равномерното разпределение на мазнините и пропорционалния контур са сред едни от основните фактори за привлекателността на човешко тяло.

Линиите на тялото ви могат да бъдат променени и оформени с помощта на процедурата „липосукция“. Много хора страдат от постоянни натрупвания на мазнини, в различни зони, които не подлежат на промяна, въпреки подлагането на диета и редовен спорт. Липосукцията е модерна процедура, която осигурява решение на този постоянен проблем с натрупването на мазнини, по места, което най-често е причината за неудовлетворителния естетичен вид на общата линия на нашето тяло.

Какво е Липосукция?

Липосукцията е хирургическа интервенция за преоформяне и регулиране на небалансираното натрупване на мазнини в тялото. Липосукцията е процедура, която осигурява особено ефективно решение за справянето на проблема с излишните мазнини. Тя би могла да бъде чудесно допълнение като елемент към много процедури в естетичната хирургия. Например, липосукцията се използва при гинекомастични операции, прилагани при разширени проблеми с натрупването на мазнини в областта на гърдите при мъжете. При операции за корекция на коленете, мастната тъкан може да бъде събрана и от друга част на тялото на пациента. Тя се преработва и се трансферира обратно в проблемната област. Накратко, липосукцията е много често срещана процедура, използвана за подобряване и постигане на по-ефективни резултати при естетичните хирургични процедури.

В случаите, в които липосукционните операции се прилагат самостоятелно, те имат за цел да третират натрупвания на мазнините, в различни зони, които са неподвластни на диети и упражнения. Тази област, която причинява мастни и удебелени  участъци, може да бъде премахната и реконструирана чрез липосукция, за да се възстанови естествения контур.

В естетичната хирургия има различни видове липосукция. Целта на отделните методи в липосукцията е да се отстрани мазнината и да се осигури корекция на контура на пациента. Отстранената мазнина може да се използва, по време на друга естетична хирургична интервенция. Те се различават по отношение на ползите и ефективноста.

При турмесцентна липосукция, към проблемната област се инжектира анестетичен разтвор, който да разшири региона с цел да сведе до минимум кървенето и следоперативният дискомфорт.

При ултразвуковата липосукция ултразвуковата енергия се използва за отстраняване на по-големи количества мастни образования по по-лесен и бърз начин чрез разхлабване на мастната тъкан.

Лазерната липосукция се извършва с помощта на лазерни технологии, известни като Smartlipo или Slimlipo липосукция.

Как се извършва Липосукция?

Липосукцията може да се извърши под местна упойка, когато тя ес изпълнява самостоятелно, а не като спомагателна техника за друга естетична хирургия. В отделните индивидуални случаи може да се предпочете и използването на обща анестезия. Вашият естетичен хирург ще реши коя е най-подходящата анестезия за третирането на процедурните зони. Един или повече разрези се правят близо до зоната на лечение. С помощта на тънки канюли през тези разрези се вкарват много тънки тръбички, които се използват за изпълнението на техниката. Под ръководството на хирурга, вибрациите на апарата топят подкожните мастни тъкани като ги отстраняват изцяло от тялото. Продължителността на процедурата зависи от размера на третираната площ и количеството подлежащи мазнини за изсмукване.

След Липосукция

С днешните техники на изпълнение на процедура липосукция, отоците, натъртванията и вълните по кожата са сведени до минимум. В зависимост от степента на физическата интензивност на пациента, повечето от тях могат да продължат ежедневието си само няколко дни след извършването на процедурата. Въпреки че болката зависи от вашия праг на търпимост, много от пациентите, могат да преминат през възстановителния период без да им се налага поемането на допълнителни болкоуспокояващи и медикаменти.

В случай, че изпитвате дискомфорт е необходимо да се обърнете към вашия хирург, който може да ви препоръча да носите корсет след липосукция. Това е предпазно приложение, предназначено да предотврати свиването и подуването на кожата. Белезите от малките разрези се възстановяват в рамките на няколко седмици и те напълно изчезват след една година.

 

Приложения на изпълнението на процедура „Липосукция“

Отделните части на тялото, които могат да бъдат третирани с процедура липосукция, са различни при мъжете и жените. Най-често срещаните зони за лечение при жените са корема, гърдите, бедрата, външната част на бедрата, предната страна на бедрата, вътрешната част на бедрата, коленете, ръцете, глутеалната област, бузите и шията. Приблизително приложението на процедурата при мъжете е средно около 15-25% от пациентите и най-често срещаните области за лечение при тях са брадичката, областта на шията, корема, раменете и гърдите.

bg_BG