Нехирургично лечение на Щракащия пръст

В клиниките на Estetik International, ние извършваме нехирургично лечение на щракащия пръст, което е разработено от  Д-р Бюлент Чихантимур през 1994 г., когато той е бил все още студент по медицина.

Нехирургичното лечение на щракащия пръст е най-удобната и най-ефективна операция без разрез. Остарелият метод на лечение на пръста е специфично и трудно приложение за изпълнение, което причинява дискомфорт на пациентите по време на възстановителния период. Тъй като причината за прищракването на пръста не е ясна, за неговата диагностика и лечение се използват различни протоколи – лечение с стероидно инжектиране или с операция на пръста. В клиники Estetik International вече 16 години, ние провеждаме нехирургично лечение на щракащите пръсти. Наша цел е да осигурим максимален комфорт на нашите пациенти и бързо възстановяване, като предотвратим преминаването през всички тези неудобни процеси и им позволим да продължат живота си по по-удобен начин след процедурата.

Какво е Щракащ пръст?

Щракащият пръст е известен също като стенозиращ тендосиновит. Това е заболяване на заключения пръст. Може да чуете тракащ шум, когато се опитате да коригирате усукания пръст самостоятелно с другата си ръка. Характерно при този проблем е подуването в зоната, което причинява болка и остава пръста в твърдо и изкривено състояние. Един или повече пръсти могат да бъдат засегнати от прищракването. Малкият пръст на дясната ръка, безименният и палецът са най-често срещаните области, при които се наблюдава това изкривяване. 

Какво причинява Заключването на пръста?

Задействащата болест на пръстите все още не е установена. Тя може да бъде активирана от възпалението в сухожилието на пръста или травма поради подути сухожилни обвивки.
Силните тъкани, които прикрепват нашите мускули към костите се наричат сухожилия. Те са разположени към часта от мускулите на предмишницата и поддържат пръстите  към костите. Накратко,нашето здравословното движение на пръстите, зависи от подвижността на сухожилията ни. Те са с еластични структури, които съдържат сухожилия вътре в тунелна структура. При нормално движение сухожилията ни се движат удобно във вътрешността, но в пръста на спусъка евентуално подуване на областта премахва необходимата и очаквана еластичност и кара пръста да заседне в твърдо, подобно на спукано положение.

В коя възраст най-често се среща признака на Щракащия пръст?

Заключването на пръста може да се появи при здрави хора без видима причина. Заболяването на щракащите пръсти се наблюдава особено при жени на възраст над 40 години, средно при 2 от 100 души. Особено често се среща в професии, които изискват предимно работа с ръцете или на машини и натиск върху дланите. Известно е, че възпалението, причинено от такава употреба, причинява заключване на пръста. В някои случаи задействащият пръст може да се появи като страничен ефект от друго заболяване при хора с ревматоиден артрит, амилоидоза, диабет, синдром на карпалния тунел и пациенти на диализа. В допълнение към това, пръстът може да се появи и при хора, които нямат заболяване или професионална деформация на дланта.

Нехирургично лечение на Щракащия пръст

Един от всеки пет случая на щракащия пръст има тенденция да се лекува сам, без да се налага хирургическа интервенция. Някои противовъзпалителни лекарства могат да се използват за подпомагане на възстановяването. Може да се приложи лечение с шина или стероиди. В практиката нашите пациенти споделят, че не са успели да получат резултати следствие на този тип лечение. При нехирургичното лечение на „заключения“ пръст, ние извършваме операция под местна упойка, която осигурява изключително успешни резултати. Сухожилната обвивка се удължава през един малък разрез с тънка игла. Плътно затвореният тунел на сухожилната обвивка се опитва да бъде освободен. За разлика от хирургичните методи, ръката на пациента не остава превързана и нефункционална в продължение на седмици. Направените микро входове за операцията позволяват на пациента да се върне към социалния живот непосредствено след процедурата.

bg_BG