Трансплантация на брада и бакенбарди

Трансплантацията на брада представлява пренасянето на космени фоликули, събрани от окосмено място, в зоните на брадата, използвайки методи и инструменти за извличане на фоликуларни единици. Трансплантацията на брада прекроява нова брада или подобрява плътността на вече съществуващата брада.

Донорска област и трансплантация на брада и бакенбард

При повечето пациенти не се откриват достатъчно космени фоликули в донорската област. За това и в повечето случаи на трансплантация на брада, се предпочитат космените фоликули в задната част на врата (тила).  В случай на недостатъчно количество донорски космени фоликули и в тази зона, се извличат фоликули от други части на тялото –  ръцете, краката и гърдите, които са следващата най-добра алтернатива. Трансплантацията на брада е подходяща за пациенти с косопад при мъже (MPH), но при други видове алопеция е невъзможна. Пациентите с алопеция универсалис нямат косми по скалпа и тялото си, поради което не отговарят на условията за такава процедура.

Успешните и естествено изглеждащи резултати след трансплантацията на брада често зависят от свойствата на донорската област, например ако косата на скалпа на пациента е къса и къдрава, тогава фоликулите ще изглеждат много по-добре като брада. Ако обаче пациентът има дълга права коса, тогава ще има текстурна несъответствие и това ще доведе до неестествен вид. Следователно използването на косми от други части на тялото, ще осигури най-добри резултати при хората с права коса.

Трансплантация на брада, странични ефекти и рискове

  • Синини
  • Подуване
  • Зачервяване
  • Чувствителност или болка в донорската и приемащата зона
  • Врастнали фоликули

Всички тези странични ефекти обаче са временни и ще се изчезнат в рамките на 1-2 седмици.

След трансплантация на брада и бакенбард

Средно се използват около 3000 фоликула по време на трансплантация на брада и около 600 фоликула при трансплантация на бакенбард. След трансплантация на брада и бакенбарди не остават белези. Ще постигнете напълно ефективни резултати, ако следвате предписанията и препоръките на Вашия лекар. Първите следи от кръвни съсиреци ще изчезнат след първото измиване на лицето до 24 часа по-късно. Зоната за трансплантация остава розова в продължение на две седмици и след това отново връща нормалния си вид.

Растеж на брадата

След трансплантация на бакенбарди и брада се наблюдава растеж в продължение на десет дни. Трябва да изчакате до една седмица, преди да обръснете брадата, която е пораснала през този период. При „шокова загуба“ в края на втората седмица, най-ефективните резултати започват отново.

Трансплантация на брада

Трансплантацията на брада и мустаци се счита за подобна на трансплантацията на коса, но те могат да бъдат различни, тъй като въпреки че оскъдността на косата привлича твърде много внимание, оскъдността на брадата има по-приемлива структура. Поради това не е задължително да се прилага гъста плантация за брада и бакенбарди. Прехвърлянето на 1000 фоликула, което ще се извърши за човек без никаква брада, ще доведе до значително значима промяна.

bg_BG