Трансплантация на коса

Трансплантацията на коса се определя като трансфер на космени фоликули. Трансплантацията на коса е прехвърляне на космените фоликули, събрани от по-плътни области с коса (тила и отстрани), трансферирани към по-оскъдните области. Трансплантацията на коса е изключително предпочитан и постоянен метод, тъй като осигурява естествени и здравословни резултати. Трансплантацията на коса също разрешава различни психологически проблеми, причинени от косопад.

Причини за косопад

Има много фактори, причини и задействащи елементи, свързани с загубата на коса. Косопадът, който е един от най-честите проблеми на нашето съвремие, може да се дължи на генетично предразположение, нездравословно хранене, хронични заболявания и много други  фактори. Можем да разгледаме случаите на косопад в две категории: косопад при мъже и косопад при жени.

Андрогенетичната алопеция, известна като косопад при мъжете, може да започне в началото на двадесетте и води до загуба на коса, особено в горната и предната лента на главата, и то в рамките на няколко години. Причините за косопад при мъжете са свързани с генетичната им история.

Загубата на коса при жените е често срещано състояние, което може да се наблюдава при 1 на всеки 10 жени по света. Отговорни са генетичният произход или други фактори. Този тип косопад, който се характеризира с тънка, слаба коса и особено отчетлива загуба в линията за разделяне на косата, може да бъде разрешен със съвременни и ефективни резултати чрез трансплантация на коса.

Каквато и да е причината за загубата на коса, ако се установи, че тя е причинена от основния задействащ фактор при изследването, първо специалистите трябва да обмислят разумно лечение, след което може да се пристъпи към трансплантацията на коса. Ако се открият хормонални заболявания или дефицит на витамини, минерали или други вещества, най-добрият вариант е да се опитате да  лекувате косопада на ниво заболяване.

Как определяме, че сте подходящ пациент за трансплантация на коса?

 

Съотношението и скоростта на загуба на коса се разглеждат внимателно, при изследването за трансплантация на коса. По време на прегледа лекарят провежда консултация, при която се определя колко дълго продължава косопадът или плешивостта и дали това състояние е генетично или е отключено от други заболявания. За да бъде определена причината, се извършват различни тестове. Когато се определи, че сте подходящ пациент за трансплантация на коса,  се определя и донорското място, откъдето ще се събират здравите космени фоликули.

Определяне на донорска зона при трансплантация на коса

Определянето на здрави космени фоликули, които отговарят на условията за трансфер, е една от най-важните процеси в процедурата за трансплантация на коса. За това по време на изследването трябва да се определи мястото на донорската зона, от което ще се събират фоликулите. Космените фоликули, които са подходящи за прехвърляне, се взимат най-често от областта на тила. Ако тази област обаче няма желаното количество, се разглеждат областта на брадата, брадичката и накрая областта на гърба, раменете, краката или гърдите. Определянето на мястото на донорската зона е една от най-важните стъпки за правилното планиране на процеса.

Пациентите, които са развили прекомерни проблеми с липсата на коса, се разглеждат първо в областта на тила. Ако в задната част на врата няма достатъчно количество здрава коса, се проверява зоната на брадата. Ако пациентът, страдащ от проблеми с плешивостта, е съгласен донорската зона да е в областта на брадата, това всъщност е зона, от която се получават най-ефективни и висококачествени резултати. Ако обаче се избере зоната на гърдите като донорска зона, ще трябва да се извърши предварителна тестова трансплантация, тъй като зоната е поле с променлива ефективност при всеки тип коса. Последните донорски зони, които трябва да бъдат проверени, са зоните на гърба и краката. В зоните, където има космени фоликули с различни структури, като например гърдите, най-подходящите и налични фоликули се събират, като се процедурата се съобразява с комфортът на пациента.

Методи за трансплантация на коса

Методът, който ще се използва, се решава по време на изследване и подготовка на дадения пациент, след като се определи донорската зона. В днешно време има два метода за трансплантация на коса: FUT и FUE.

И двата метода позволяват трансфер на живи космени фоликули и не изискват обща анестезия. Тяхната разлика е в метода за събиране на космените фоликули.

1-FUE: Това е метод за събиране на космените фоликули един по един от областта на тила или от гореспоменатите алтернативни региони, като се използват специални глави на устройствата, които имат диаметър 0,70-0,80 и 0,90 mm с използване на микромотор. Липсата на скалпел, конци и видими белези в донорската зона, са сред най-големите предимства. Повече фоликули (присадки) могат да бъдат събрани по метода FUE и това позволява по-естествен и по-плътен растеж на косата. Този метод осигурява до 3000-4000 фоликули (присадки) от пациенти със средна плътност на косата.

2-FUT (Трансплантацията на фоликулярни единици): Процедура, при която се взима ивица от скалпа от донорската област под микроскоп. Този метод рядко или изобщо не е предпочитан след развитието на метода FUE. Причината е, че при метода FUT, остават белези на мястото на донорската област и не може да се събере желаният брой фоликули. За този метод се използва скалпел, а след това донорската зона се зашива. Белегът се вижда при премахване на косата. Трансплантираната коса никога повече няма да се загуби. Най-важното нещо, което трябва да запомните преди и след трансплантацията на коса, е, че всеки пациент е индивидуален. Можете лесно да се върнете към нормалния си живот в рамките на няколко дни, тъй като процедурата се извършва под местна упойка в болнични условия. В нашите клиники Estetik International не използваме метода FUT, тъй като предпочитаме иновативни техники за трансплантация на коса и отдаваме изключително значение на комфорта на пациента.

Етапи на трансплантация на коса

Основният въпрос при всеки, който има проблем с плешивостта, са етапите на трансплантация на коса. Ако пациентът, решил да се подложи на операцията, знае с какво ще се сблъска, ще увеличи надеждността на процедурата и ще го накара да се чувства психологически готови за трансплантация на коса. Можете да зададете всичките си въпроси на нашия експерт, който ще извърши операцията.

Преди операцията по трансплантация на коса

Подготовката за процедурата става у дома, а когато дойдете сутринта за операцията по трансплантация на коса, нашите асистенти ще ви подготвят в клиниката преди същинската процедура.

Подготовка преди идване в клиниката

 • Приемайте медикаментите, предписани от Вашия лекар у дома и спрете лекарствата, които могат да причинят странични ефекти 1 седмица преди процедурата по трансплантация на коса.
 • Започнете да приемате витамини от група В и Е, препоръчани от Вашия лекар.
 • Можете да ускорите кръвообращението в зоните с масаж на донорската зона и приемащата зона 2 дни преди операцията.
 • Ако искате да се пострижете преди трансплантация ви на коса, първо се свържете с Вашия лекар.
 • Вземете душ вечерта преди операцията, почистете зоната и изплакнете косата си.
 • Започнете операционния ден с хубава закуска и елате на операцията с пълен стомах.
 • Избягвайте активни, уморителни и стресиращи дейности, както и спорт преди процедурата и елате в клиниката добре отпочинали.
 • Елате с удобна памучна шапка, която не е плътна, за да я използвате след процедурата.

Преди трансплантация на коса

Вашият лекар ще прегледа плана, направен по време на вашия предварителен преглед и ще насрочи подходящо време за вашата трансплантация. Подгответе всички въпроси, които искате да зададете относно интервенцията. В клиниката ще бъде направена снимка от медицински фотограф преди операцията и след това процедурата ще започне.

Операция за трансплантация на коса

Операцията по трансплантацията на коса следва стъпките:

 • Подготвя се донорската област
 • След това се подготвя мястото за трансплантация, където ще бъдат трансферирани събраните фоликули.
 • Подготвят се фоликулите за трансплантация.
 • Накрая се извършва трансплантация на коса и космените фоликули се присаждат на новите им места.

След като направите вашите снимки, главата ви ще бъде маркирана с линии, за да се определят зоните за трансплантация. Местната анестезия се извършва, с цел предотвратяване на болката. По време на трансплантацията, можете да четете книга, да гледате телевизия или дори да спите.

Тъй като донорската зона е едно от най-важните области при пациентите с плешивост, Вашият лекар ще събере космения фоликул с изключително внимание, без да ги уврежда. След известно време ще има интервал от време за почивка, който се определя в зависимост от степента на плешивост и броя на събраните космени фоликули.

Трансплантацията на коса ще започне веднага след края на почивката. Плътността на трансплантацията се определя въз основа на линията на косата, характеристиките на събраната коса, възрастта на пациента и формата на главата и лицето му. Здравите космени фоликули, събрани от донорската област, се засаждат в съответната зона в подходящи градуси. Посоката и ъгълът са двата най-важни етапа на процедурата и те са от решаващо значение косата на пациента да не изглежда като „бодлите на таралеж“, когато порасте. В този момент в действие влизат естетическата оценка и професионализма на лекаря. Когато процедурата по трансплантация приключи, донорската област се превързва.

Растеж на косата след трансплантация на коса

Етапът на „шоковата загуба“ на засадената коса започва в края на втората седмица след процедурата по трансплантация на коса. Нова и здрава коса започва да расте отново в рамките на два месеца по-късно. Почти цялата трансплантирана коса ще бъде израснала  след осмия месец. Както споменахме по-рано, в рамките на 1-2 седмици след трансплантацията ще има етап „ШОК ЗАГУБА“. След тази внезапна загуба на коса, здравата коса ще започне да расте в рамките на два месеца, а засадената коса ще бъде почти напълно израснала в края на осмия месец. Ако предпочитаният метод е органична трансплантация на коса, можете да имате още по-ефективна и здрава коса.

Най-важното, което трябва да знаете е дали косата ще бъде приета или не след трансплантацията. Ако косата ви не се приема от зоната, загубата на коса отново ще бъде неизбежна. Предлагаме ви да се консултирате с нашите лекари за подробна информация. Свържете се с нас сега и задайте вашите въпроси на нашите лекари.

Етапи на трансплантация на коса

Основният въпрос при всеки, който има проблем с плешивостта, са етапите на трансплантация на коса. Ако пациентът, решил да се подложи на операцията, знае с какво ще се сблъска, ще увеличи надеждността на процедурата и ще го накара да се чувства психологически готови за трансплантация на коса. Можете да зададете всичките си въпроси на нашия експерт, който ще извърши операцията.

bg_BG