Трансплантация на мустаци

В случаите, когато мъжете имат липса на окосмяване на горната устна или косопад, окончателното решение е трансплантация на мустаци. Трансплантацията на мустаци е трансплантация на корени на косата в области на горната устна. Корените на косъмчетата за трансплантация, се взимат от шията. По-късно в районите с липса на мустаци се засаждат отделни корени на косата.

Трансплантираните корени на косата запазват предишните си свойства в зоната на мустаците и корените на косата продължават да растат. Следователно подрязването на израсналите корени на косата на подходящи интервали може да се извърши по време на подстригването и на мустаците. Ако корените на косата се трансплантират много близо един до друг, те не могат да бъдат подхранени. Поради тази причина честотата на трансплантацията трябва да бъде достатъчна, за да бъдат нормално подхранени. След като корените на косата бъдат трансплантирани и косата започне да расте (4-6 месеца по-късно) , но растежа на мустаците е разпръснат, трансплантацията може да се направи отново.

Трансплантация на мустаци и метод FUE

Проблеми като белези, белези от операция, следи от изгаряния, ексфолиране почти могат да бъдат замаскирани с трансплантация на мустаци. Сериозни промени в самоличността могат да преживеят хората без брада чрез трансплантация на мустаци. При трансплантацията на мустаци трябва да се прилага само методът FUE, тъй като резултатите при метода FUT не са задоволителни. Корените на косата, които се извличат с инструменти с 0.6-0.7 мм. дебелина също трябва да се присаждат със същите 0,6-0,7 мм. инструменти с дебелина без разрези върху кожата. По този начин продължителността на трансплантацията се съкращава и нито един корен няма да умре, тъй като не е бил дълго време извън естествената си среда.

Ако използваните върхове на космените фоликули са тънки, върху трансплантираната област няма да останат следи или индикации за трансплантация. Пациентите сами могат да определят границите и честотата на трансплантацията. По принцип, когато на пациентите без никакви мустаци са присадени 1000 корена, е напълно достатъчно. Ако обаче се иска по-гъста брада, този брой трябва да е по-голям. Когато трансплантацията на брада се извършва с FUE, тя често има естествен вид, независимо дали брадата е по-гъста или разпръсната.

С FUE се събират нужното количество корени на косата от желаното място и се извършва трансплантация върху определената площ на мустаците с естествения ъгъл. Трансплантацията на мустаци не трябва да се извършва от помощни асистенти, а самият лекаря, тъй като това е важен проблем.

bg_BG